AKTIVITI / BERITA

๐“๐š๐ค๐ฅ๐ข๐ฆ๐š๐ญ ๐ˆ๐ง๐ฌ๐ž๐ง๐ญ๐ข๐Ÿ ๐€๐ ๐ซ๐จ๐ฉ๐ซ๐ž๐ง๐ฎ๐ž๐ซ ๐Œ๐ฎ๐๐š ๐Š๐ž๐ฆ๐ž๐ง๐ญ๐ž๐ซ๐ข๐š๐ง ๐๐ž๐ซ๐ญ๐š๐ง๐ข๐š๐ง ๐๐š๐ง ๐ˆ๐ง๐๐ฎ๐ฌ๐ญ๐ซ๐ข ๐Œ๐š๐ค๐š๐ง๐š๐ง ๐๐ž๐ซ๐ข๐ง๐ ๐ค๐š๐ญ ๐ƒ๐š๐ž๐ซ๐š๐ก ๐‹๐ข๐ฉ๐ข๐ฌ ๐“๐š๐ก๐ฎ๐ง ๐Ÿ๐ŸŽ๐Ÿ๐Ÿ

Tarikh: 3 November 2022
Masa: 8.30 pagi – 1.00 petang
Tempat: Dewan Indera Gajah, Kg Budu, Benta
Satu taklimat khas telah dianjurkan oleh Kementerian Pertanian dan Industri Makanan (MAFI) Negeri Pahang buat golongan belia di daerah Lipis khususnya DUN Benta yang berminat untuk menceburi bidang pertanian sebagai industri yang berdaya maju.
Program ini merupakan antara inisiatif dibawah Exco Pertanian, Industri Asas Tani dan Bioteknologi Negeri Pahang iaitu YB. Dato’ Sri Ir. Haji Mohd. Soffi bin Tan Sri Abd. Razak.
Kumpulan sasaran bagi program ini adalah antara 18 hingga 40 tahun. Selain itu, terdapat pelbagai jenis booth jualan dan pameran yang disediakan di sekitar dewan oleh Jabatan Pertanian, Jabatan Perikanan, Jabatan Perkhidmatan Veterinar, Agro Bank, FAMA, Lembaga Perindustrian Nanas Malaysia dan banyak lagi.
3
4

Temubual bersama Ketua Pengarah Jabatan Pertanian Malaysia::Persediaan Jabatan Pertanian Menghadapi Bencana

๐Ÿ“… 3 November 2022 (Khamis)
โฐ 10.00 pagi
Bersediakah para usahawan tani menghadapi bencana banjir?
Bencana dalam konteks sektor pertanian merupakan suatu kejadian yang menyebabkan gangguan kepada aktiviti industri agromakanan, melibatkan kehilangan hasil pertanian/ hasil ladang/ hasil akuakultur/ hasil industri asas tani serta hasil-hasil agromakanan yang diklasifikasikan di bawah Dasar Agromakanan Negara, kerosakan harta benda, kerugian ekonomi dan kemusnahan kawasan pengeluaran/pemprosesan/pengoperasian agromakanan yang melangkaui kemampuan masyarakat untuk mengatasi dan memerlukan tindakan penggemblengan sumber yang ekstentif.
ย 
Tahun 2021 dan 2022, kita dapat menyaksikan beberapa episod kejadian bencana luar jangka terjadi di negara kita terutamanya banjir.
ย 
Sektor pertanian pula mengalami kerugian jutaan ringgit akibat dari banjir sekaligus menjejaskan tanaman agromakanan terutamanya tanaman padi dan sekaligus mengakibatkan kekurangan bekalan makanan dalam negara.
ย 
Dari bulan Disember 2021 hingga September 2022, sebanyak tujuh (7) kali kejadian banjir luar jangka telah direkodkan yang mengakibatkan kemusnahan besar bagi sektor tanaman negara.
ย 
Justeru Jabatan Pertanian Malaysia telah membuat kesiapsiagaan bagi menghadapai situasi luar jangka.
5

Lawatan Audit Tapak myGAP

Tarikh : 02 November 2022 (Rabu)
Nama petani : Mohd Saiful Bin Long
Lokasi projek : Kg Jawa
Jenis tanaman : Peria dan Labu Air
APT : Cik Norlaili Binti Razali
Kawasan Perkhidmatan : Pontian 1
Lawatan Audit Tapak myGAP En. Mohd Amrie Yusaini dari Bahagian Pengurusan Sumber Tanah Jabatan Pertanian Negeri Pahang .Turut hadir Pegawai Pembimbing myGAP daerah dan APT Kawasan Pontian 1.
1

Lawatan Cadangan Projek Tahun 2023

Tarikh: 2 November 2022 (Rabu)
Tempat: Kampung Ubai, Kuantan
Bersama Bahagian Kejuruteraan Pertanian Pahang, Bahagian Pengurusan Sumber Tanah Pahang, Bahagian BPIT Pahang, Ketua Seksyen PTIF, APT Kawasan Puan Aminah binti Uyob & CEO Daerah
6